Låneordbok for deg som skal låne penger

Hva betyr de vanligste lånebegrepene?


Annuitetslån

Et annuitetslån er et lån der du har en fast rente og fast avdrag gjennom hele låneperioden. Dine månedlige nedbetalinger er derfor like hver gang. Denne lånetypen er mest vanlig, også i forbindelse med forbrukslån.

Betalingsanmerkning

Dersom du har fått en inkasso som du ikke betaler, vil dette kunne gi deg en betalingsanmerkning. Det kan skyldes f.eks. en dom, et utlegg eller en ubetalt inkasso. Har du en betalingsanmerkning vil dette påvirke din kredittverdighet når du søker om lån m.m. Betalingsanmerkningen blir slettet umiddelbart etter kravet blir betalt, hvis ikke vil anmerkningen stå i 6 år.

Billån

Et billån kan du velge å ta opp med eller uten sikkerhet i bilen. Ofte gir billån gode lånevilkår og gode renter. Dersom du tar opp et billån med sikkerhet i bilen vil du kunne pålegges å selge bilen for å betale ned lånet, dersom du ikke skulle være istand til å betale ned lånet på egenhånd.

Boliglån

Boliglån er et banklån som tar sikkerhet i boligen. Lånet kan være bygget opp på mange forskjellige måter; fast rente, flytende rente, annuitetslån, serielån osv. Hovedtrekket er at du låner penger med boligen i pant. Det betyr ikke at alle pengene du låner må gå til kjøp av bolig, du kan bruke disse pengene på oppussing, interiør osv. Dog må verdien på boligen utgjøre maks 85 % av lånesummen.

Båtlån

Et båtlån er et lån som kan brukes til kjøp av båt. Et båtlån kan både være med eller uten sikkerhet i båten. Når du får lånetilbud vil dette kunne variere. Ofte kan et båtlån være et vanlig lån uten sikkerhet.

Dagpenger

Dagpenger er penger du får fra NAV dersom du er arbeidsledig eller permittert. For å få dagpenger må du være registrert arbeidssøker hos NAV. Det kan fortsatt være mulig å søke om lån - men noen lånetilbydere kan kreve at du ikke har vært arbeidsledig i mer enn 60 dager.

Effektiv rente

Den effektive renten på lånet er den faktiske renten du betaler. Denne inkluderer lånets omkostninger, slik som oppstartsgebyr og termingebyr. Når du skal sammenligne forskjellige lånetilbydere får du det mest realistiske bildet ved å sammenligne den effektive renten.

Egenkapital

Egenkapital er penger du selv eier og har. Dette blir ofte brukt i sammenheng med boligkjøp, hvor det er påkrevd at du har minst 15 % egenkapital når du låner penger til en bolig. Denne egenkapitalen er det flere som har tatt opp et forbrukslån for, slik at de raskere kan komme seg inn på boligmarkedet.

Feriepenger

I Norge har ansatte krav på 25 virkedagers ferie hvert år og feriepenger gis som kompensasjon for denne tiden. Feriepengene tjenes opp året i forveien basert på din lønn. Beløpet utgjør minimum 10,2 % av feriepengegrunnlaget, men ofte opptil 12 %.Feriepengene utbetales som regel i juni, med mindre noe annet er avtalt med arbeidsgiver.

Flexilån

Et flexilån er et fleksibelt lån. Hver lånetilbyder har forskjellige definisjoner på nøyaktig hva det innebærer, men ofte betyr dette rentefrie måneder der du bare trenger å betale renter og kan vente med å betale avdragene på lånet.

Forbrukslån

Et forbrukslån er penger du låner som du kan bruke på hva du vil, det er derfor et lån uten sikkerhet. Du stiller ingen eiendeler i sikkerhet for denne type lån, derfor er renten som regel høyere enn f.eks. et boliglån.

Gjeld

Gjeld er penger som du skylder. Det kan være du skylder en bank, lånetilbyder, offentlige myndigheter eller annet. Gjeld blir ofte pålagt gjeldsrenter. Her kan du lese mer om hvordan bli kvitt dyr kredittkortgjeld.

Høyrentekonto

En høyrentekonto er også kjent som en sparekonto. Det er på denne kontoen at banken tilbyr deg sin beste rente. Noen banker har i den forbindelse et maks antall gebyrfrie uttak i året, men stadig flere tillater ubegrensede antall uttak.

Innskuddsrente

Innskuddsrente er renten du får av banken om du har penger stående på konto. Renten kan beregnes månedlig eller årlig, avhengig av hvilken bank du velger.

Kredittkort

Et kredittkort er et kort som tillater kreditt. Det vil si at du låner penger ved å bruke kortet, enten ved å ta ut penger eller ved å bruke kortet i forretninger. Kredittkort kan gi fordeler som gratis reiseforsikring, opptjene bonuser eller gebyrfrie måneder. Det kan dog bli dyre renter dersom du velger å ikke betale før de gebyrfrie månedene løper ut.

Lån med sikkerhet

Lån med sikkerhet er lån som tar sikkerhet i eiendelene du bruker lånet på. Dette gjelder spesielt hus, bil eller båt. Når lånet tar sikkerhet i disse eiendelene blir gjerne rentevilkårene bedre enn på et forbrukslån.

MC-lån

MC-lån er et lån til MC. Dette lånet kan enten være med sikkerhet i motorsykkelen du kjøper, eller som et lån uten sikkerhet. Dette bestemmer lånetilbyderen basert på summen du ønsker å låne og hvilken økonomi du har.

Medsøker

En medsøker er en venn eller familie som du søker om lån sammen med. Dere vil begge stå ansvarlig for lånet. Ofte er det lettere å få innvilget et lån dersom man er to som søker, men dette gjelder kun dersom dere begge oppfyller minstekravene for lån.

Nominell rente

Nominell rente er den årlige renten på lånet. Denne renten inkluderer ikke termingebyr, oppstartsgebyr osv.

Opprettelsesgebyr

De fleste banker og lånetilbydere har et opprettelsesgebyr når du tar opp et lån. Dette varierer fra bank til bank. Når du sammenligner bankene kan det derfor være greit å ikke bare se på opprettelsesgebyret, men på den effektive renten, siden denne renten inkluderer oppstartsgebyrer, termingebyrer osv.

Pantelån

Et pantelån er et lån som setter det du kjøper i pant, som en måte å få innvilget lånet på. Det vil si at hvis du kjøper en bil, båt eller hus som er med sikkerhet i kjøpsgjenstanden, vil banken kunne innkreve den hvis du ikke betaler lånet. Et pantelån gir ofte en bedre rente fordi det er sikkerhet i noe som kan omsettes til verdi senere.

Rammelån

Et rammelån er en gitt pengesum du har fått innvilget fra en lånetilbyder, men som du kan ha i bakhånd. Du kan ta fra beløpet når du trenger det. Ofte betaler du ikke renter på penger som bare står der, men kun på penger som du bruker.

Refinansiering

Refinansiering av lån betyr at du omstrukturerer lånene du har, slik som kredittkortgjeld eller dyre små-lån. Det kan være du vil samle flere lån til ett og dermed får en bedre rente. Har du en bedre økonomi nå enn da lånet ble tatt opp, kan det være du vil betale et høyere månedlig beløp og dermed bli kvitt lånet raskere. Dersom du ønsker å refinansiere lånene dine kan alle banker gjøre dette for deg helt kostnadsfritt. Les mer om refinansiering her.

Rente

Renten kan beskrives som den prisen du betaler for å låne penger, altså en slags leiepris. Dette er betalingen som banken eller utlåner får som kompensasjon for å ha lånt deg pengene. Det fungerer begge veier, dvs. at om du har penger i banken vil disse også gi deg en rentegodtgjørelse.

Rentefradrag

Rentefradrag er gjeldende når du skal betale skatt. Det er skattefradraget du får når du registrerer dine renter i selvangivelsen din. Du får 25 % fradrag på rentene du betaler. Hvis du vil lese mer om rentefradrag og hvor du registrerer det i selvangivelsen finner du en utdypende artikkel her.

Serielån

Når lånet ditt har et variabelt terminbeløp er dette et serielån. Renten varierer gjennom perioden, mens avdraget forblir det samme. Denne typen lån er ikke like vanlig som annuitetslån. Serielån er sjeldent brukt i forbindelse med forbrukslån.

Skatt

Skatt er det vi betaler til for å at statlige og kommunale fasiliteter kan holdes i gang, slik som skole, sykehus og andre velferdsordninger. I Norge er det dem som tjener mest som også betaler mest skatt. De som tjener under 50 000 kr i året betaler ikke skatt.

Skattefradrag

Skattefradrag er penger du ikke trenger å betale skatt fra. I Norge kan du blant annet få skattefradrag for renter på lån, pensjonsordning, fagforening, BSU, foreldrefradrag m.m. Ofte må fradragene selv registreres i selvangivelsen din, det går ikke automatisk.

SMS-lån

SMS-lån er mindre lån du kan ta opp ved å sende en SMS. Pengene rett inn på konto i løpet av få timer. Fordi det skal gå raskt er det heller ikke alltid de tar en kredittsjekk og det er en større risiko for bankene. Renten på SMS-lån er derfor høyere og tilbakebetalingen raskere enn på vanlige forbrukslån.

Sparerente

På en sparekonto har du ofte en høyere rente enn på en brukskonto, derav en sparerente. En sparerente og sparekonto kommer gjerne med regler for antallet gebyrfrie uttak i året.

Studielån

Studielån er penger man får mens man studerer. I Norge får man studielån gjennom Statens Lånekasse. Beløpet er nesten 52 000 kr pr. semester hvor 40 % kan bli omgjort til stipend. Hvis din skole ikke kvalifiserer til penger fra Lånekassen, eller du har overskredet antallet år kan et studielån gjennom lånetilbydere være en mulighet.

Valutakalkulator

En valutakalkulator gir deg en estimert oversikt over hvilken kurs du får når du overfører fra en valuta til en annen. Den lar deg ofte velge mellom sedler og overføring. Kursen endres hver dag og en valutakalkulator burde holde deg oppdatert på disse endringene.

Ekspertenes TOPP 4 lån // Oppdatert i dag kl. 17:00 den 30.05.2024

UnoFinans refinisering

 • 10 000 – 500 000 kr.

 • 13,38%

 • av 1 dag

  om du ansøker nå

Dine fordeler med lån fra UnoFinans refinisering

 • Raskt svar

 • Vi finner det billigste lånet

 • Gratis og uforpliktende tjeneste

Eksempel: Refinancing with security: Nominell rente 11,39%, effektiv rente 13,38%, 80.000kr, o/5 år, kostnad 28.843. Totalt 108.843. Maks. effektiv rente 37,62%.

 • 10 000 – 500 000 kr.

 • 14,90%

 • av 1 dag

  om du ansøker nå

Dine fordeler med lån fra Apex Finans

 • Lån opp til 500.000 kr hos Apex Finans

 • FINN DET BESTE LÅNET FOR DEG

 • God brukeropplevelse

Eksempel: Med et lån på 65.000 kr. og tilbakebetalingstid på 5 år, er det månedlige avdraget 1.562 kr. I tillegg kommer ekstra månedsgebyr på 45 kr. i faktureringsgebyr og 950 kr. i etableringsgebyr. Den totale kostnaden for lånet er da 93.730 kr. Den nominelle renten er 13,49 % og den reelle årlige renten er 14,9%.

 • 10 000 – 500 000 kr.

 • 14,90%

 • av 1 dag

  om du ansøker nå

Dine fordeler med lån fra Finanseksperter

 • Lån opp til 500.000 kr

 • Trenger du mer tid til å nedbetale lånet ditt?

 • God brukeropplevelse

Eksempel: Priseksempel: 65.000 kr., 5 år, månedlige avdraget 1.562 kr. Ekstra månedsgebyr på 45 kr. i faktureringsgebyr og 950 kr. i etabl.gebyr. Totale kostnad 93.730 kr., Nominelle rente 13,49 %, Reelle årlige rente 14,9%.

 • 10 000 – 500 000 kr.

 • 7,90 – 19,90%

 • av 1 dag

  om du ansøker nå

Dine fordeler med lån fra Axo Finans

 • Lån opptil 500.000

 • Søknaden vurderes av 20 banker

 • Du får det beste tilbudet

Eksempel: Gjennom Axo Finans kan du låne fra 10.000 til 500.000 kroner, uten krav om sikkerhet i bolig. Nedbetalingstiden er fleksibel, fra 1 til 15 år. Lånerenten er individuell og presenteres sammen med lånetilbudet. Nominell rente fra 7,90% til 19,90%. Eff. rente 15,9%, 100.000 o/5 år, kostnad: 40.256, totalt: 140256.

Vi har testat, analyserat och jämfört privatlån och onlinelån på den Svenska marknaden.

Utvalgte anmeldelser fra våre brukere

Jeg er tydeligvis ikke den eneste som har være i en situasjon hvor bankkontoen så litt tom ut da bilen brøt sammen. Jeg ringte til min egen bank og fant ut av at jeg kunne "få lov" å låne til en skyhøy rente. Jeg undersøkte markedet og fant frem til at det skulle en norsk bank til, for at jeg skulle få låne penger billig - nemlig YA Bank. Jeg ute og kjører igjen, med en lav månedlig ytelse på lånet hos YA Bank - TAKK!
Adrian Svensson

Anders Nilsen

05.12.2016
Min mann og jeg lånte til den absolutte viktigste dag i vårt liv - bryllupsdagen. Det var ingen billig affære, men lånet fra YA Bank gjorde det mulig. Renten er noe lavere enn hva min bankrådgiver kunne tilby oss. Deilig at det hele foregikk online, så vi slapp unna papirarbeidet. Vi underskrev raskt med BankID og pengene ble overført. Så takk for at dere gjorde det mulig for oss å gjennomføre dagen med glans.
Hanna Vinter

Frøya Steensen

02.12.2016

Spørsmål om å låne penger på nett og Finansi.no?

Finn svaret her ellers du er velkommen til å kontakte oss.

Hvordan tester dere lån?

Når vi analyserer og bedømmer et lån tar vi utgangspunkt i en rekke parametre:

 • Datasikkerhet (kryptering og privatlivspolitikk)
 • Lånevilkår (renter, lånebeløp og gebyrer)
 • Brukervennlighet (mobiloptimering, opplevelse og flyt)
 • Kundservice (besvarer de raskt og riktig)
 • Brukeranmeldelser (eks. TrustPilot)

Basert på punktene ovenfor lager vi en helhetsvurdering av det enkelte lån.


Er det sikkert å låne penger online?

Ja, hvis du velger et av de lånene ovenfor. Vi linker kun til banker og finansieringsselskaper som lever opp til strenge krav vedrørende datasikkerhet. Vi tester derfor deres krypteringssertifikater og deres privatlivspolitikk. Dataene du oppgir i en online søknad krypteres og behandles 100% fortrolig.


Kontor - Finansi.se
Jämför lån online
Hvorfor er det en fordel å låne penger med min BankID?

Det korte svaret er at sikkerheten er på topp og du slipper unna en masse papirarbeid når du skal underskrive låneavtalen din. Det kan også føre til at du kan få rask utbetaling av lånet ditt. Faktisk har du mulighet for å låne penger nå og få dem utbetalt i dag.


Hvordan låner jeg raskest og enklest penger?

Det finnes raske SMS-lån, men vi vil ikke anbefale deg disse. Du kan finne billigere lån online, hvor du stadig får rask utbetaling. Vent heller en dag og få deg et billigere lån med en lavere rente.


Kan jeg søke flere lån samtidig?

Ja, du kan søke lån fra flere banker samtidig og bare signere det billigste, det er kostnadsfritt og uforpliktende. Du binder deg først til låneavtalen etter du har underskrevet - f.eks. med din BankID eller via en lånekontrakt på papir.


Ekspertenes TOPP 4 lån // Oppdatert i dag kl. 17:00 den 30.05.2024

UnoFinans refinisering

 • 10 000 – 500 000 kr.

 • 13,38%

 • av 1 dag

  om du ansøker nå

Dine fordeler med lån fra UnoFinans refinisering

 • Raskt svar

 • Vi finner det billigste lånet

 • Gratis og uforpliktende tjeneste

Eksempel: Refinancing with security: Nominell rente 11,39%, effektiv rente 13,38%, 80.000kr, o/5 år, kostnad 28.843. Totalt 108.843. Maks. effektiv rente 37,62%.

 • 10 000 – 500 000 kr.

 • 14,90%

 • av 1 dag

  om du ansøker nå

Dine fordeler med lån fra Apex Finans

 • Lån opp til 500.000 kr hos Apex Finans

 • FINN DET BESTE LÅNET FOR DEG

 • God brukeropplevelse

Eksempel: Med et lån på 65.000 kr. og tilbakebetalingstid på 5 år, er det månedlige avdraget 1.562 kr. I tillegg kommer ekstra månedsgebyr på 45 kr. i faktureringsgebyr og 950 kr. i etableringsgebyr. Den totale kostnaden for lånet er da 93.730 kr. Den nominelle renten er 13,49 % og den reelle årlige renten er 14,9%.

 • 10 000 – 500 000 kr.

 • 14,90%

 • av 1 dag

  om du ansøker nå

Dine fordeler med lån fra Finanseksperter

 • Lån opp til 500.000 kr

 • Trenger du mer tid til å nedbetale lånet ditt?

 • God brukeropplevelse

Eksempel: Priseksempel: 65.000 kr., 5 år, månedlige avdraget 1.562 kr. Ekstra månedsgebyr på 45 kr. i faktureringsgebyr og 950 kr. i etabl.gebyr. Totale kostnad 93.730 kr., Nominelle rente 13,49 %, Reelle årlige rente 14,9%.

 • 10 000 – 500 000 kr.

 • 7,90 – 19,90%

 • av 1 dag

  om du ansøker nå

Dine fordeler med lån fra Axo Finans

 • Lån opptil 500.000

 • Søknaden vurderes av 20 banker

 • Du får det beste tilbudet

Eksempel: Gjennom Axo Finans kan du låne fra 10.000 til 500.000 kroner, uten krav om sikkerhet i bolig. Nedbetalingstiden er fleksibel, fra 1 til 15 år. Lånerenten er individuell og presenteres sammen med lånetilbudet. Nominell rente fra 7,90% til 19,90%. Eff. rente 15,9%, 100.000 o/5 år, kostnad: 40.256, totalt: 140256.

Sammenlign lånene på nett

Finn ditt lån